Blauw Gele Vendel

Home · Rijvereniging · Manegepony's · Stalling · Extra's · Contact

Ruiter 

Paardrijden een prachtige sport. Een sportieve hobby om volop van te genieten. Dat volop genieten geldt voor verreweg de meesten, of ze nu wedstrijden rijden of puur recreatief actief zijn. Eén op de zeven krijgt echter te maken met een sportletsel. Om de kans op een letsel te beperken gaan we hieronder in op veilig paardrijden.

We doen een beroep op de volwassen ruiter en de ouders van jonge ruiters. Goed voorbeeld doet goed volgen. Zelf verantwoordelijkheid nemen en verantwoordelijkheid dragen ten opzichte van de jeugd is belangrijk om de paardensport veiliger te maken. Manege ’t Blauw Gele Vendel doet er alles aan om de veiligheid te garanderen. Met extra aandacht voor veiligheid kunnen de risico’s zo klein mogelijk worden gemaakt.De veiligheid van onze leden en onze paarden staat voorop, daarom zijn wij aangesloten bij de stichting Veilige Paardensport en zijn wij in het bezit van een veiligheidscertificaat. Als je veilig paardrijden belangrijk vindt, dan weet je wat je te doen staat: Draag een veiligheidscapDraag geschikte kledingVerdiep je in de aard van het paard
VeiligheidscapWanneer er één beschermende maatregel van belang is, dan is het wel een goede hoofdbescherming. Wie kiest voor deze fantastische sport, kiest ook voor de risico's die daarbij horen. In meer dan de helft van de gevallen wordt het ongeval veroorzaakt doordat je van het paard valt. Het dragen van een veiligheidscap met CE-markering en het EN-1384-teken, is daarom tijdens het rijden op onze manege verplicht. Dit hoofddeksel heeft in ieder geval een harde schaal en een kinband met veiligheidssluiting. Je hoofd is dan tenminste goed beschermd. Deze veiligheidscaps worden door de manege beschikbaar gesteld en hoeven dus niet meteen te worden aangeschaft. 
RijkledingOok bij het dragen van kleding spelen veiligheidsaspecten een rol. Zo voorkomen goede laarzen dat de voet van je laars bij een eventuele val in je stijgbeugel blijft hangen.
Draag daarom altijd: (rij)laarzen die een goede beenligging bevorderen en de nodige bescherming bieden. Draag laarzen met gladde, doorlopende zolen en een hak (of jodhpur-laarsjes met chaps) en let op de goede pasvorm. Kleding die armen en benen zo goed mogelijk beschermt. De kleding moet voldoende bewegingsvrijheid bieden, maar mag ook weer niet te los zitten en ‘wapperen'. De onderkleding en met name de broek moeten glad aansluiten, omdat plooien vervelend kunnen inwerken op je huid. Draag te paard daarom bij voorkeur een echte rijbroek. Bedenk bij de aanschaf van een echte rijbroek, dat voor wedstrijden een witte kleur verplicht is. 
BodyprotectorNog niet officieel verplicht, maar zéér aan te raden, is het gebruik van een bodyprotector, in ieder geval bij het springen. Deze beschermt de drager bij een val van het paard tegen eventueel rugletsel en beschadiging van inwendige organen zoals de milt, de lever en de nieren. Bodyprotectors zijn beschikbaar op de manege.